Pet znakov slabo izoliranega doma

Pet znakov slabo izoliranega doma

sreda, 03. oktober 2018

Mnoga stanovanja oz. hiše imajo slabo izolacijo. Če se preselite v nov dom, obstajajo nekateri očitni znaki, da je le-ta slabo izoliran, na katere je dobro biti pozoren. V slabo izoliranem domu pogosto čutite hlad ali pa nenadoma opazite precej višji račun za energijo. Obstaja pa nekaj bolj subtilnih (manj zaznavnih) znakov, ki kažejo na to, da je slaba izolacija tista, ki povzroča večjo porabo energije in slabšo kakovost življenja v domu.

1. Neenakomerna temperatura v hiši

Če ste vključili ogrevanje, vendar je kljub temu v nekaterih sobah občutek hlada, medtem ko v drugih že skoraj »vre«, potem je lahko težava v izolaciji. Preden se podate v obnovo, je potrebno preveriti, zakaj je v eni sobi hladneje kot v drugi. Običajno je najočitnejši razlog ta, da v sobi gretje ne deluje pravilno. Če ima vsaka soba svoj termostat, ga najprej poskusite malo priviti. Nato preverite radiator - ali tla, če uporabljate talno grejte -, če je sploh topel. Če ni, se je v njem morda nabral zrak, ki ga morate spustiti, tako da malo odvijete ventil. Če vaše gretje deluje, vendar je v sobi še vedno hladneje, kot bi moralo biti, je možen razlog tudi prepih. Nujno preverite vaša okna, saj so posamično zastekljena in stara okna znana po tem, da znajo prepuščati zrak in omogočajo prosto pot zraku, ki tako hladi prostore. Preverite tudi tla – podložena tla na starejših stavbah so po navadi slabo izolirana ali pa slabo tesnijo in prav tako omogočijo prost prehod hladnemu zraku v prostor. Takšne težave so lahko prisotne le v določeni sobi ali pa veljajo za vse sobe v vaši hiši – potrebna bo investicija v izboljšave. Nazadnje preverite še stene in streho (če obstaja strešni prostor) in preverite, ali so izolirani – in če so, s kakšno izolacijo in s kakšno količino. Če se obrnete na našo ekipo, vam bomo lahko pomagali z izračunom učinkovitosti in vam nudili rešitve za izboljšanje vsakega elementa z uporabo večplastne izolacijske folije.

2. Hladne stene oz. tla v notranjosti doma

Medtem ko so vaše zunanje stene po navadi hladnejše na otip (saj so v neposrednem stiku z zunanjim okoljem), se na notranjih stenah in podu to ne bi smelo opaziti. Če ugotovite, da so vaši notranji elementi hladni, bi to bila lahko posledica »hladnega mostu«. To se zgodi takrat, ko je eden izmed notranjih elementov v direktnem stiku z zunanjim, brez izolacije, ki bi prekinila ta most. Tipičen primer tega je betonski balkon, ki se razteza kot podaljšek notranjih betonskih tleh. To omogoči mrazu, da potuje naravnosti skozi zunanjost v notranjost hiše. To lahko rešimo z uporabo izolacije bodisi na zunanjem delu balkona, da ustavimo mraz in njegov prehod noter, bodisi z izolacijo elementa v notranjosti, da ustavimo prenašanje mraza v sobe. Na žalost ne obstaja poceni in lahki načina, da se to razreši. Najboljša opcija je, da izoliramo stene in tla s proizvodom, kot je večplastna izolacija, mehurčkasta underfloor talna izolacija ali pa tudi bolj tradicionana izolacija, kot je steklena volna – odvisno od prostora, ki ga imamo na voljo in omejitev, ki nam jih postavlja objekt.

3. Težave z ledom

Če se vam kjerkoli v domu pojavlja led, je to jasen znak težav z izolacijo. To lahko vključuje:

 • Ledene jezove – v hladnih in zasneženih vremenskih razmerah imajo dobro izolirani domovi tipično veliko snega na strehah. To je za to, ker streha ne spušča toplote do snega, da bi jo le-ta lahko stopila. Če je streha slabo izolirana, toplota, ki uide, stopi sneg na strehi. Ta stopljen sneg (voda) lahko nato potuje po strehi v žlebove. V mrzlih regijah je vreme lahko tako hladno, da ko voda najde žleb, se zamrzne, ker ni več vira toplote, ki bi ga ustavil pred zamrzovanjem. To lahko ustvari ledene jezove in ledene sveče na strehi ali žlebu, ki lahko povzročijo resne poškodbe in onemogočajo, da neželena voda odteče, ko se začne ozračje spet ogrevati.

• Cevi. To lahko velja tako za zunanje kot tudi notranje cevi, vendar je lahko še posebej težavno, ko se vreme ohladi. Če so cevi neizolirane in tečejo skozi ogrevani del vašega doma ali okoli zunanjega elementa vaše posesti, obstaja tveganje zamrznitve. Če cevi zamrznejo, lahko pride do številnih težav, kot so razpočene cevi (voda se razteza, ko je zamrznjena) in seveda je zadnja stvar, ki si jo želite, da cev poči in uniči vaš ogrevalni sistem sredi zime!

• Notranjost oken. Če se na vaših oknih ustvarja kondenzacija in posledično zmrzuje, boste morda morali preveriti, če je okna potrebno zamenjati ali izboljšati vašo hišno izolacijo. To se zgodi, ko topel in vlažen zrak najde hladno površino (kot je npr. okno) in kondenzira; to je dokaj tipičen pojav na posameznih zastekljenih oknih, ki nudijo slabo termalno učinkovitost. Če se ta kondenzacija spreminja v led, potem zagotovo vemo, da je zmogljivost ogrevanja nezadostna, saj zunanji hlad premaguje notranje gretje. To je lahko posledica slabih oken, kot so npr. enojno zastekljena ali poškodovana - okvarjena dvojno zastekljena okna, ali pa je vaš dom prehladen, ker ni obdan z dovolj izolacije.

4. Prepih v sobah

Prepih je ena izmed največjih težav, s katerimi se srečujejo starejši domovi, ko želijo izboljšati notranje termalne dosežke. Ne glede na to, koliko izolacije uporabite, če vaša hiša ni dobro zatesnjena, bo vedno hladna. Sredi zime ne bi pustili odprtih vhodnih vrat, ker bi vaš dom zamrznil. Imeti slabo zatesnjen dom je podobno prav temu, vendar ga je vseeno mnogo težje popraviti, kot pa preprosto zapreti vrata. Obstaja veliko faktorjev, ki jih preverimo, če mislimo, da je naš dom slabo zatesnjen. Prvi korak je, da preverimo vrata in okna, kajti stara vrata se lahko slabo prilegajo in dovolijo zraku, da uide mimo njih skozi vrzeli. Te je mogoče zatesniti z gumijastimi/penastimi trakovi oziroma jih je potrebno celo zamenjati. Enako velja tudi za okna. Pravzaprav ima veliko oken tudi vdolbino, ki je namenjena posebej za pretok zraka – njen namen je, da vzdržuje zdravo ozračje, vendar na ta način tudi izgubljamo toploto v prostoru. Boljša opcija je, da uporabimo prezračevalne enote za rekuperacijo toplote, ki v hišo prinesejo svež zrak in povrnejo velik del toplote iz izhodnega zraka. Če mislite, da ste zatesnili vse vrzeli v prostoru, le-ta pa še vedno ni dovolj topel, je naslednji korak, da izolirate prostor z izolacijo, kot je večslojna izolacija in izboljšate tako termalne učinke kot tudi zračno tesnost naenkrat - zato je to idealna rešitev tega problema.

5. Mokra ali vlažna izolacija

Če preverite izolacijo in opazite, da je mokra, je čas za menjavo. Stare vrste izolacije, kot so steklena volna, lahko postanejo vlažne zaradi puščanja. Če se to zgodi, bo povzročilo, da se izolacije sesede in splošči, kar bistveno zmanjša njeno učinkovitost. Čeprav se lahko sčasoma izsuši, kar bo delno povrnilo njeno učinkovitost, se bodo zračne reže, ki jih ustvarja steklena volna, izgubile in s tem zmanjšale učinkovitost do skoraj nič. Če se to zgodi pozimi, potem se cena ogrevanja hiše precej poveča. Steklena volna je cenovno ugodna, tako da jo lahko preprosteje zamenjamo, vendar če se ponovno navlaži, smo nazaj na koraku ena – tam, kjer smo začeli. Da bi se temu izognili, lahko poskusite paroneprepustno izolacijo, kot je večplastna izolacija. Zunanji sloji pomagajo pri kontroli vlage, in če so pravilno nameščeni ter zatesnjeni, bodo zadržali vlago izven izolacije in vzdržali vašo hišo toplo.

Če mislite, da je čas, da ponovno izolirate vaš dom, nas kontaktirajte in pomagali vam bomo. Dosegljivi smo na telefonski številki +386 40 710 189 ali po e-pošti info@globtrade.si.