Je Mineralna volna in večslojna folija dobra kombinacija za izolacijo vaše zgradbe?

Je Mineralna volna in večslojna folija dobra kombinacija za izolacijo vaše zgradbe?

sreda, 10. oktober 2018

Uvod

Idealno je, da notranji prostori pozimi ohranjajo toploto, poleti pa ostanejo hladni. To ne samo, da vpliva na nižje stroške ogrevanja in klimatizacije prostorov, ampak tudi na samo udobje preživljanja časa v prostorih. Ko pride do dileme nadzora temparatur med različnimi sezonami letnih časov, je kombinacija mineralne volne in večslojne izolacije pokazala izredno učinkovite rezultate. Poglejmo, zakaj sta tovrstni izolaciji tako dobra komplementa.

 

Večslojna izolacija SuperFOIL

Večslojna folija je eden izmed najboljših načinov za izolirati strehe, stene in tla zaradi visokega izolativnega učinka, tankega profila in zračnega tesnenja z reflektivnimi lastnostmi. SF19+ SuperFOIL, ima visoko termalno R-vrednost 2,49 (v strehi). To je po laboratorijskih testih ekvivalentno izolacijski učinkovitosti 120 mm vlaknastih (ang. fibre) izolacij. V praksi so rezultati veliko večji, saj v laboratorijskih testih ni upoštevane zračnega mostu, ki maksimizira efekt radiacijske bariere reflektivne lastnosti. Ker je Superfolija nameščena preko lesenih letev, se tako zmanjša učinek hladnih zračnih mostov in odstrani “hladne točke”.

Namestitev multifolije je izredno hitra; odrežete, pritrdite in nepredušno zaprete spoje. Superfolija je stroškovna učinkovita izbira v primerjavi s konvencionalnimi – rigidnimi izolacijskimi metodami.

 

Mineralna volna

Mineralna volna je gost vlaknast material uporabljen za izolacijo. Mineralna volna ima dobre tako akustične lastnosti, kot toplotne. Rokovanje z njo je enostavnejše kot s steklenimi vlakni, lažje jo je narezati in zapolniti prazne prostore v strehi ali stenah. Ploščati kosi mineralne volne bodo navklju času ohranili svojo obliko, zato je ni potrebno pritrditi na letve ali notranjo stran sten.

Rešitev

Ena izmed najbolj učinkovite metode je uporaba mineralne volne v kombinaciji z večslojno izolacijo. 120 mm mineralne volne predstavlja U-vrednost okoli 0,24. Ko dodamo sloj večslojne folije kot je Superfolija SF19+, se U-vrednost izboljša na približno 0,18. Tovrstna rešitev ima več prednosti, ki jih ni mogoče doseči na tradicionalen način, saj boste z vgradnjo večslojne folije izboljšali zračno tesnenje. Prepih v vašem domu naredi prostore neudobne za življenje, saj vdor hladnega zraka zahteva okoli 3 C° višje temperature v prostoru, za doseganje enakega občutka udobja.

 

Zaključek

Večslojna folija ima veliko prednosti pred tradicionalno izolacijo. Kot učinkovita radiacijska prepreka minimalno akumulira sončno energijo (toploto) v vročih poletjih in ustavlja topel zrak pri izhajanju iz prostorov pozimi. Prav tako je efektivna z vidika minimiziranja zračnih mostov ob tramovih. Dobro tesni, kar zmanjša prehajanje hladnega zraka (prepiha) pozimi. Obe izolaciji, tako mineralna volna, kot večslojna reflektivna folija imata svoje kvalitete. Ob kombinirani uporabi, lahko komplementiramo prednosti obeh, da izboljšamo splošno izolativnost objekta z zmanjšanimi stroški. To vam zagotavlja maksimizacijo vrednosti za investiran denar v izolacijo vašega doma po najvišjih standardih.

Na voljo so številne možnosti učinkovite izolacije, ne glede na to ali gre za novogradnjo, prizidek, ali izgradnjo mansardnega stanovanja. Preizkusite to možnost v naslednjem projektu in se prepričajte, kako učinkovita je.