Zima prihaja, bodimo pripravljeni na hladne mesece!

Zima prihaja, bodimo pripravljeni na hladne mesece!

sreda, 27. november 2019


Hladni meseci so tu, zima je energetsko potrošno obdobje, katero se nam nevzdržno približuje. Z nekaj vzdrževalnimi ukrepi in pripravami, lahko dom naredimo precej bolj stroškovno učinkovit. Ko je na tapeti vzdrževanje hiše je pomembno, da se locira potencialne težave, še preden se pojavijo. V nadaljevanju bomo podali nekaj namigov, kako vaš objekt na primeren način pripraviti za ta čas.

 

Preverite vašo izolacijo

Ključna lastnost izolacije je, da zaustavlja prosto prehajanje temparature vrsto let. Proizvod, ki ste ga uporabili pred leti pa lahko, da več ne dosega modernih energetskih standardov objektov. Na to lahko vpliva več dejavnikov, od same kvalitete izolacijskega materiala, do posledic vremenskih vplivov - na primer vlage, katera pri določenih materialih, kot sta recimo mineralna in steklena volna bistveno zmanjša izolativne lastnosti.

Dobra izolacija ima pozimi veliko prednosti, od zadrževanja toplote,  do zaustavitve prehajanja vlage. Superfolije so v tem primeru idealna rešitev, saj vsebujejo vse ključne lastnosti moderne izolacije:  

-          enostavna vgradnja,

-          različne debeline z visoko R-vrednostjo,

-          uporabna za strehe, stene in tla,

-          minimalna (toplotna) akumulacija sončne energije v sam material, dobra investicija za vse letne čase,

-          dolga življenjska doba, 25 let, oziroma kot življenjska doba objekta.

Materiali SuperFOIL izolacij ne zastarajo, so odporni na vlago in zaradi svoje večslojnosti ter majhne mase zunanjih plasti, preprečujejo nastanek kondenza, ki bi lahko pustil sledi na sami konstrukciji stavbe.

 

Preglejte možne prepišne niše

Že najmanjši prepih lahko v zgradbi naredi leden občutek, kar posledično pomeni višjo potrošnjo kurjave. Odpravljanje vdorov hladnega zraka – prepiha, generalno ni zahteven proces, vam pa urgiranje na tem področju lahko prihrani precej denarja. Več o tem si lahko preberete v sestavku o težavah s prepihom in vdorom hladnega zraka.

 

Vzdržujte svojo streho

Streha kot najpomembnejša zaščita vašega doma pozimi, mora biti dobro vzdrževana in izolirana pred mrazom. Preglejte streho z zunanje in notranje strani ter stanje izolacije v sami strehi. V kolikor ste v preteklosti uporabili eno izmed tradicionalnih izolacij, je lahko velika verjetnost, da je zaradi sezonskih razlik v ozračju v večji meri izgubila svoje izolativne lastnosti. S približno četrtino izgubljene toplote skozi streho je zagotovitev neprepihne, dobro zaščitene strehe nad glavo eden izmed glavnih dejavnikov udobja v hladnih mesecih.

 

Preverite nastavitve centralnega gretja

Mit, ki zagovarja tezo, da je ogrevanje notranjih prostorov tekom celega dne ceneje, saj se tako ne ohladijo, se je izkazal za napačnega. Veliko efektivneje je, da se ogrevanje časovno nastavi na takrat, ko se ga potrebuje, recimo zjuraj in v določenih časovnih intervalih tekom dne. Predpogoj je dobro izoliran objekt, na ta način se pa izognemo »pregrevanju« prostorov in nepotrebnim izgubam energije.