Najboljši tipi strešnih izolacij za samograditelje

Najboljši tipi strešnih izolacij za samograditelje

torek, 10. december 2019

Izolacija je ena izmed glavnih stvari za katere rabimo poskrbeti, ko gradimo dom. Veliko pozornosti zahteva upoštevanje gradbenih regulativ in energetske učinkovitosti zgradbe.

Glede na raziskave na »Energy Saving Trust«, je približno četrtino toplote izgubljene skozi streho. Dobro izolirana streha nam lahko prihrani do 300 € od ogrevanja pozimi in klimatizacije poleti. Dobra novica je, da v kolikor imate enostavno dostopno podstrešje in nimate težav z vlago, lahko renovacijo/adaptacijo podstrešja naredite sami, brez profesionalnega izvajalca.

Preden se lotite projekta je smiselno pregledati možnosti različnih izolacij. Primeren način oceniti določeno izolacijo je, da se informiramo o njenih tehničnih lastnostih.

 


Reflektivna folija

V prvem koraku bomo pojasnili nekaj ključnih aspektov večslojne folijske izolacije SuperFOIL.

 

Lastnosti:

Zagotavlja zračno zaporo in nadzira pretok zraka.

Preprečuje radiacijski prenos toplote. Druge strešne izolacije pomagajo zmanjšati kondukcijo toplote v samo izolacijo, vendar pa ko se le ta pregreje, toplota začenja prehajati v prostor. Refleksijska izolacija pa refleksira, odbija vročino iz strehe, zmanjšuje akumulacije temperature v sami izolaciji.

Superfolije so tanjše in lažje v primerjavi z drugimi materiali – posledično zavzemajo manj prostora.


Znantne prednosti superfolijskih izolacij:

- Nadzor pretoka zraka vodi k nadaljni izboljšavi energetsko učinkovitega doma. Rezultat je manjša energetska potratnost.

- Refleksijske lastnosti zmanjšujejo pretok vročega zraka, kar povečuje udobje.

Enostavna za uporabo; instalacijo, rezanje in šivanje. Tukaj* lahko najdete navodila za vgradnjo ter na kaj rabite biti pozorni pri nameščanju, da izolacija doseže svoj maksimalen izolacijski efekt.

- Mere izolacije naredijo le to vsestransko uporabno, vgradljivo v vse predele zgradbe.

Mineralna volna

Ena glavnih prednosti mineralne volne je njena cena, saj boste težko našli cenejšo obliko izolacije. Slaba stran tega je relativno nizka učinkovitost, posledično pa potrebuje več prostora.

Ta material bo upočasnil prehajanje / kondukcijo toplote, vendar pa ima v primerjavi z refleksijsko multifolijsko izolacijo zelo nizke reflektivne ocene.

Trenutno ima visoke emisivne vrednosti, kar pomeni, da ne ustavlja toplote, ampak samo zamika njen prehod v prostor.

 

Polistiren

Prednost uporabe tovrstnega materiala je njegova lahka teža. Prav tako kot refleksijsko folijo, ga je enostavno za uporabljati in vgraditi.

Na drugi strani pa polistirenski paneli paneli porajajo določene okoljevarstvene težave, saj ob gorenju polistiren sproščajo strupen dim.

Prav tako ima enako pomanjkljivost kot mineralna volna v primerjavi z reflektivno izolacijo – ne bo preprečila radiacijski prenos toplote.

 

Strešna izolacija je pametna investicija

Investicija v izolacijo strehe je naložba, ki se vam bo obrestovala na dolgi rok. Po instalaciji bo »tiho« opravljala svojo funkcijo, napredek pa bo opazen takoj. SuperFOIL proizvodi imajo pričakovano življenjsko dobo več kot 50 let. Prav tako ne zahtevajo nobenega vzdrževanja.

 

Za brezplačen vzorec in informacije z vsemi tehničnimi podatki nam pišite*, ali pa nas pokličite na: +386 40 710 189*.