Znanost za folijskimi izolacijami

Znanost za folijskimi izolacijami

ponedeljek, 13. januar 2020

Znanost za folijskimi izolacijami

 

Folijska izolacija je znana kot izjemno učinkovit način maksimizacije energetske učinkovitosti zgradbe. 

V tem prispevku se bomo osredotočili na znanost, ki stoji za folijskimi izolacijami.


Toplotni prenos energije

Obstajajo trije načini, ki olajšajo prenos energije: kondukcija, konvekcija in radiacija.

Medtem ko se proces kondukcije in konvekcije nanaša na direkten kontakt med materijo, so v primeru radiacije prisotni samo elektromagnetni valovi.

1)      Kondukcija: ko govorimo o kondukciji, se bo toplotni prenos energije zgodil iz vročega objekta na hladnega. Primer so kovine, ki jih lahko označimo kot dobre konduktorje. Toploto prenašajo hitreje in bolj učinkovito, kot kot pa nekovinski objekti in plini, ki so slabi konduktorji in posledično boljši izolatorji.

 2)      Konvekcija: atomi v tekočinah in plinih se gibljejo svobodneje, kot pa v trdnih snoveh. Konvekcija se zgodi, ko atomi z več toplotne energije nadomeščajo tiste z manj. Princip prehajanje toplote ostaja enak – toplota je prenesena na hladnejša mesta.

 3)      Radiacija: Toplotna ali infrardeča radiacija seva od vročega objekta. Bolj vroč ko je objekt, večja je radiacija. Kot generalno pravilo, črne in temne podlage najbolje abosorbijo toplotno sevanje, medtem ko jo svetleče površine odbijajo. Glavna razlika med radiacijo ter kondukcijo & konvekcijo je, da se toplota prenaša preko radiacijskih valov in ne potrebuje direktnega stika s snovjo, da se prenaša. Posledično lahko deluje tudi v vakumu.


Kako toplota uhaja iz zgradbe

Zgradbe izgubljajo toploto skozi streho, stene, tla in okna. To pa so vse področja, kjer se lahko uporabi folijsko izolacijo.

Toplotna energija je prenesena iz zgradbe čez kondukcijo in konvekcijo skozi vse »izhode«, kjer lahko. Kot primer, če hladen zrak vstopi v zgradbo skozi okno ali streho, bo toplotna energija prenešena tam, kjer se hladen zrak nahaja.

Načini kako vaša zgradba izgublja toploto:

-          Vaša hiša je zgrajena na produ / kamenju ali mrzli zemlji, kar pomeni, da toplota na naraven način prehaja v tla čez kondukcijo.

-          v kolikor je neposreden stik z zrakom izven zgradbe, četudi skozi majhno špranjo, bo zrak našel pot. Kot rezultat, bo hiša izgubljala ali pridobivala na toploti skozi konvekcijo.

-          Toplota bo prav tako potovala skozi stene in streho čez kondukcijo.

-          Vsaka hiša nenehno oddaja toploto v atmosfero (radiacijski efekt) in na ta na način prav tako izgublja toploto.

 

Folijska izolacija in drugi načini kako zmanjšati toplotne izgube

Nekaj enostavnih načinov kako zmanjšati izgubo toplote v vašem domu so:

-          preproge na tleh,

-          zavese na oknih,

-          neprepihna vrata,

-          itd.

Predhodno omenjeni načini ne bodo povsem izključili izgubo toplote, vsekakor pa pomagajo in so hitre, enostavne ter poceni rešitve.

Najboljši in najbolj učinkovit način kako preprečiti izgubo toplote in kondukcijo sončne energije skozi streho ter stene poleti je folijska izolacija. Ponudimo vam lahko večslojne folije najboljše kvalitete po sprejemljivih cenah.

Naročite vaš brezplačen vzorec tukaj*.